Archive for 2007

h1

Кой е Лабрадор Ретривъра?

декември 27, 2007

Как тази неизвестна в България порода за буквално една петилетка, стана модерна и търсена ? Защо? Какви са тези кучета?

Лабрадора е една от шестте породи ретривъри (кучета донасящи дивеч). Родината им е остров Нюфаундленд, където техните прародители се занимавали с изваждане на пълните с улов рибарски мрежи от леденостудените океански води. В последствие кучета от Нюфаундленд са пренесени в Англия, където веднага намират мястото си като апортьори на дивеч. Англия регистрира породата официално, а и до днес там могат да се намерят най-качествените кръвни линии.

От Втората световна война до наши дни употребата на Лабрадор ретривъра, като работно куче става все по-голяма. Лабрадорите са едни от най-успешните кучета водачи на незрящи хора и помощници на инвалиди. Използват се като кучета планински и водни спасители, както и в издирването на хора след земетресения, атентати или други случай довели до срутване на сгради. Лабрадорите са също и „митничари“ работят по летища и Контролно пропусквателни пунктове, като издирват наркотици, взривни вещества, пари и т.н Лабрадора има уникално силно обоняние, което му позволява да надушва туморни образувания или да надушва покачването на био химичните преди пристъп при хора страдащи от епилепсия.

Лабрадора е един прекрасен компаньон – член на семейството, който обожава общуването с хора, децата и винаги повдига настроението, защото непрестанно е щастлив. Лабрадора лесно се адаптира и живее в градска среда. Не е агресивен към хора или други животни. Обожава водата.

Лабрадорите са изключително интелигентни. Но трябва интелекта и изключителната им енергичност да бъдат насочени към нещо полезно, иначе лабрадора сам си измисля занимания и рискувате да заварите къщата си във вид, като тази.

83bbeaabc00a.jpg

Лабрадора не се вписва единствено в представата на хората свикнали кучето да е охранител. Тези така любеобвилни кучета, разбира се, могат да съборят крадеца като скачат по него от радост, това би било полезно, ако крадеца се страхува от кучета по принцип.Иначе всеки влязъл в дома бива посрешнат с махане на опашка, влажни езици и някоя любима топка за хвърляне.
Лабрадорите са в три, официално признати от Световната Киноложка Организация, цвята – Черен, Жълт и Кафяв.

labradorretrieversmirage.jpg
h1

Здравейте на всички

декември 25, 2007

Здравейте на всички наминали към този блог. Добре дошли сте и кучкари, и ценители, и обикновени любопитковци. Тук ще си говорим за породата Лабрадор Ретривър и въобще за тези различни от охранителните кучета градски компаниони. Надявам се темите да са интересни и коментирани. надявам се също колкото се може може повече хора да получат информация за уникалните лабрадор ретривъри и да се запалят по породата така както аз.

Баркли и Багира

Това са моите любими кучета. Баркли, мъжки на 6 години и Багира, женска на 3 години. На снимката Багира е още бебе.