Френски мастиф: описание на породата

16.06.2019

Dogue de Bordeaux, или френският мастиф, е голямо, мощно куче, надарено с отлична памет и висока интелигентност. Първоначално той бил изведен за защита на къщи и участие в борба с кучета. Но с течение на времето тази мисия е загубила своето значение и сега тези животни се използват като придружители и домашни любимци. В днешната публикация ще намерите много полезна информация за представителите на тази порода.

Малко история

Тази порода има много дълбоки корени, датиращи от 374 г. пр. Хр. В онези дни на земята е имало древна държава Епир, управлявана от представители на семейството на молосите. От тях започва развъждането на големи бойни кучета, използвани за защита.

Мастиф френски

Епирианците активно търгуваха отглежданите животни и бързо придобиха известна популярност. С течение на времето тези кучета станаха не само охрана, но и показател за високия статус и богатството на собственика им. Древните римляни, които се приземили на Британските острови и за пръв път видели тези огромни животни, били изумени от тяхната сила и красота. Те са придобили няколко такива кучета. Впоследствие те решили да пресекат молосите с британците. А кученцата, получени от такъв чифт и наследяващи всички най-добри качества от двамата родители, дадоха началото на нова порода.

Френският мастиф е дошъл в Русия едва през 1992 година. Първият представител на тази порода е доведен в Москва. Малко по-късно тези животни се появяват и в други градове.

вид

Dogo de Bordeaux е мощно, набито куче с добре замускулено и атлетично тяло. Височината на възрастен индивид варира между 58-70 сантиметра, а минималното тегло е 45-50 килограма. Цилиндричната шийка, отделена от главата с едва забележима напречна гънка, преминава гладко в добре изразена холка, мускулна гръб, къса силна периферия и леко наклонена крупа, завършваща с дълга гъвкава опашка. Под прилепналия корпус със заоблени ребра и широк гръден кош има прави паралелни крайници.

френски мастиф

Френският мастиф, чието описание ще се опитаме да поставим в няколко кратки параграфа, има трапецовидна глава с добре запълнена широка муцуна. Има добре пигментиран, леко обърнат нос с отворени ноздри. Силни мощни челюсти с големи зъби, покрити с дебела висяща горна устна.

Палто и цвят

Цялото тяло на Bordeaux Dogge е покрито с дебела, доста широка кожа, покрита с тънка, къса и гладка кожа. Козината на кучето е много мека и копринена на допир.

Що се отнася до цвета, той трябва да бъде монотонен. Цветът на вълната може да варира от златистокафяв до червено-кафяв. Бели петна се допускат на гърдите и върховете на лапите. На лицето на животното може да бъде кафява или черна маска.

Пороци и недостатъци

Тъй като цената на френския мастиф е доста висока, преди да я купите, трябва внимателно да проучите стандарта на породата. Особено когато става дума за придобиване на куче за изложби. Този документ ясно разкрива всички недостатъци и недостатъци, които пречат на кучето да участва в развъждането.

Официалният стандарт не позволява къса кръгла глава с изпъкнали очи, странично отклонение на долната челюст, извита гръб и плоски бедра. Сериозните недостатъци включват усукани предни лапи, затворени или с форма на бъчви задни крайници, кратко хриптене, твърде голям или твърде малък ъгъл на коленните стави.

колко е френското описание на мастифа

Френският мастиф не трябва да има дълга, тясна глава с лошо определена компресия, римски нос и усукана челюст. Животни с атрофирани, усукани, навити и хоризонтално отклонени опашки нямат право да участват в изложби. Броят на дисквалифициращите недостатъци включва зъби, които са постоянно видими, със затворена уста, езикът затваря устата и краката са обърнати навън. При разплодните кучета не се използват кучета с бели петна по главата или върха на опашката, както и индивиди с нестандартни цветове.

Характер на френския мастиф

Въпреки страхотната визия и големи размери, кучетата от Бордо имат спокойно и доброжелателно настроение. Те лесно се разбират с други домашни любимци, с които са израснали с кученце, и ако е необходимо, могат да се застъпват за по-слабо животно. Представители на тази порода са предпазливи към непознати, но никога не атакуват първо.

Френският мастиф е куче с ясно изразен защитен инстинкт. Следователно няма нищо странно в това, че в присъствието на външни хора това куче се държи много откъснато. Той винаги е бдителен и идеално пригоден за ролята на пазач.

колко е френският мастиф

Представители на тази порода имат стабилна психика и не са склонни към разточителство. Те са много привързани към собственика и членовете на неговото семейство. В кръга на близки, те се превръщат в нежни и чувствителни същества. Бордо мастифите са много чувствителни. Те няма да толерират суровите истерични викове и сериозно претърпяват незаслужено наказание. В такива случаи кучетата се чувстват нелюбезни и могат да загубят доверие в собственика.

Поддръжка и грижи

Оформянето на френския мастиф, чието описание се обсъжда в днешната публикация, е сравнително лесна задача. Гладката, къса коса на това животно изисква редовно четкане. Не бива да се къпе повече от два пъти годишно. Желателно е да се направи това с помощта на специални шампоани, които можете да си купите във всеки магазин за домашни любимци. В допълнение, собственикът ще трябва внимателно да следи състоянието на гънките, които съществуват на лицето на кучето. Те постоянно натрупват прах, мръсотия и остатъци от храна. Това може да причини дразнене на кожата. За да се поддържа тяхната чистота, тази част от тялото на животното се препоръчва периодично да се почиства с влажна кърпа. Очите и ушите на Великия датчанин не изискват по-малко внимание. Те трябва систематично да се почистват от натрупаните там замърсявания. В допълнение, това голямо куче се нуждае от редовно подстригване на ноктите, ваксинация, лечение от външни и вътрешни паразити.

Дого от Бордо или френски мастиф

Поради огромния размер на Бордо мастифът не е подходящ за живеене в градски апартаменти. По-добре е да го настаните в просторна частна къща с голям парцел земя, където кучето може да се забавлява в топлия сезон. Френският мастиф (описанието и характеристиките на породата са представени в днешната публикация) има късо покритие. Следователно тя не понася ниски температури. За да се избегне хипотермия през зимата, тя не може постоянно да се държи отвън.

Съвети за хранене

Подобно на всяко друго куче, Dogo de Bordeaux може да яде както индустриална, така и натурална храна. В първия случай е за предпочитане да се купуват продукти от супер премиум или лапастична класа, издадени от доказани производители с добра репутация. Тази суха храна не само съдържа хранителни вещества, но и цялата гама от витамини и минерали, необходими за нормалния растеж и правилното формиране на тялото на кучето.

Тези, които решат да хранят френския си мастиф с естествена храна, трябва да помнят, че основата на менюто за кучета трябва да бъде месото. Това може да е говеждо, агнешко или птиче месо. Също така, кучето трябва редовно да се дава сурова морска риба от нискомаслени сортове и вътрешности, включително черния дроб, сърцето, бъбреците и белега. Всичко това трябва да бъде замразено в продължение на няколко дни или попарени вряща вода.

описание на френската мастифска порода

Не по-малко важен компонент от менюто за кучета са зеленчуците и плодовете. За тази цел най-подходящи са тиква, моркови, тиквички, сладка червен пипер и ябълки. В допълнение, кучето трябва систематично да дава кефир, кисело мляко, ниско съдържание на мазнини извара и варени яйца. Що се отнася до зърнените култури, кучетата от Бордо не се нуждаят от тях. Но по желание те могат да бъдат сварени от елда, ориз или овесена каша.

Тези кучета не могат да се хранят с шоколад, пържени, солени, пушени и пикантни храни. Строго забранено е да им се дават тръбни кости, сладкиши, речна риба и остатъци от масата на капитана. Такова хранене може да причини сериозни здравословни проблеми за вашия домашен любимец.

обучение

Представители на тази порода са лесни за научаване. Въпреки това, поради някои особености на техния характер, образованието на кученцата на френския дог трябва да се практикува веднага след покупката. Но първо, на бебето трябва да се даде време да се адаптира към новите условия на живот и да свикне със собствениците.

В процеса на обучение не може да се счупи, за да плаче или да се прояви жестокост. По този начин ще накараш кучето да се страхува от теб. С правилния систематичен подход, отличен спътник и надежден защитник бързо ще израсне от малко кученце.

здраве

Веднага отбелязваме, че продължителността на живота на тези големи красиви кучета обикновено не надвишава десет години. Като цяло, те имат добро здраве, но като всички живи организми, те са склонни към различни заболявания.

Най-често френските мастифи диагностицират ставни проблеми. Те са склонни към анормален растеж на скелета и артрит. Те също често имат метеоризъм, проблеми със сърдечно-съдовата система, лимфом, рак, хиперкератоза, усукване на стомаха, епилепсия, бъбречна недостатъчност, ушни инфекции и топлинна непоносимост.

Плюсове и минуси на породата

Закупуването на френски мастиф е много сериозна и важна стъпка. Ето защо, преди да донесете такова кученце у дома, трябва внимателно да претеглите всичко и да помислите за това. Представителите на тази порода имат редица неоспорими предимства, които включват привлекателен външен вид, отлична способност за учене и отлични защитни качества.

Въпреки това, както всяко друго куче, те имат няколко съществени недостатъка. Недостатъците на тази порода включват високата цена на кученцата, ниската мобилност, скъпите жилища и хъркането през нощта.

За кого е това куче?

Представители на тази порода изискват постоянно внимание от собственика. Те се нуждаят от редовен физически и психически стрес. Следователно техните собственици трябва да станат хора, които имат достатъчно свободно време. Освен това те трябва да могат да осигурят на своите домашни любимци качествено хранене, уроци с инструктор и редовни ветеринарни грижи.

описание на френски мастиф

Тъй като това куче е с внушителни размери, то ще бъде претъпкано в градски апартамент. Ето защо е препоръчително да купувате бордоски кучета само на тези, които живеят в просторна частна къща с обширен заграден двор.

Колко е френски мастиф и как да изберем кученце?

Ако определено решите да получите представител на тази порода, тогава е по-добре да се свържете със специализирана детска градина, професионално занимаваща се с развъждане на бордоски кучета. Само по този начин ще бъдете сигурни, че кучето, което сте избрали, е напълно здраво и няма патологии. Препоръчително е родителите на бебето да имат всички документи, потвърждаващи техния произход. Добре е, ако имат дипломи за обучение, показват титли и награди.

Когато избирате кученце от Бордо, трябва да обърнете внимание на неговото поведение и външен вид. Той трябва да е забавен, игрив и активен. Важно е бебето да не показва никакъв признак на малодушие или агресия. Здраво кученце трябва да има мек корем, лъскава коса, чисти очи и уши.

Тези, които се интересуват от това, колко струват френските мастифи, чието описание може да се разглежда малко по-високо, трябва да бъдат изяснени, че тази стойност зависи от няколко важни фактора. Но обикновено цената на такива кучета варира от 150 до 3000 долара.