RSS

Шар-пей – китайското бойно куче

10 май


История
Шар пей е сред най-древните китайски породи, водеща началото си от преди 20 века. Открити са древни стенописи и произведения на изкуството, датиращи от 206 г. пр. н. е., изобразяващи кучета от тази порода. Наименованието си получават заради специфичната си кожа, наподобяваща щкурка. Китайците я наричат акулова кожа.

В началото представителите на породата са били значително по-едри, а предназначението им е било да участват в гладиаторски битки. Свободно висящата им кожа в излишък не позволява кучетата да бъдат захапани здраво. Имат всеотдаен характер, боен нрав и това ги прави идеални за двубои. За да се представят по-добре на арената, кучетата са били вбесявани до краен предел, а дори са им давани възбуждащи медикаменти, да дтанат по-агресивни.

В днешно време се срещат сравнително рядко в Китай и дори породата е вписана в книгата на Гинес като една от най-редките в света. Възобновяването й започва в Англия, САЩ и Канада, където се полагат огромни усилия за развъждането на тези кучета. Също така те са едни от най-скъпите и специфично изглеждащи.

Визия
Шар пей има едро телосложение. Главата е голяма с плоско, широко чело. По челото и бузите има най-много бръчки. Муцуната е леко затъпена и сравнително дълга, а носната гъба е или черна, или с цвета на окраската на тялото. Езикът е със синкав цвят. Ушите са малки, подвити и насочени към очите, които са средно големи с тъмно оцветяване. Гръдният кош е широк, крайниците са силно замускулени, лапите са средно големи, заоблени. Опашката е високо поставена, дебела в началото си и изтъняваща към края. Носи се сърповидно извита. Цветовата краска на кучето може да е черна, в червените, златистите, кафявите и сивите нюанси, но винаги е едноцветна. Единствено цветът на лицето може да се различава малко, винаги е черно-сиво.

На размери достигат до 50см ръст и 20кг тегло.

Характер
Кучетата от тази порода са много самостоятелни, със силно развит интелект и неимуверна привързаност към стопаните. Добронамерени са по природа и лесно се подават на обучение. Славят се като едни от най-чистите кучета. Малките в ранна възраст свикват с хигиенните навици в домашна обстановка. Характерна особеност на женските представители е, че се разгонват през неопределен период от време, след като навършат 15 месеца.

Шар пей е отличен пазач, но също така и незаменим приятел поради силната му привързаност към деца.

Особености
Въпреки че са много умни и привързани към стопаните си, кучетата трябва да се възпитават много внимателно. Поради своята самостоятелност и приемането на един човек като господар, в началото може да отказват да се подчиняват на команди от други членове на семейството и се изисква време, за да свикнат.

Не обичат много водата и при всеки удобен случай избягват допир с нея.

Много са игриви, могат да се отглеждат в апартамент, но се изискват ежедневни разходки. Живеят до 10 годишна възраст.

http://www.lubimci.bg/%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE/%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0/%D0%A8%D0%B0%D1%80-%D0%BF%D0%B5%D0%B9

 
Вашият коментар

Публикувано от на май 10, 2011 в Uncategorized

 

Вашият коментар