UncategorizedТибетски териер: Профил на породата кучета

Тибетски териер: Профил на породата кучета

В този член Разширете

  • Характеристики
  • История на породата
  • Обучение и грижи
  • Здравословни проблеми
  • Диета и хранене
  • Къде да приемам или купувам
  • По-нататъшни изследвания

Върнете се в началото

Тибетският териер е древна порода, която някога е била почитана в родния Тибет и е смятала, че ще донесе късмет на собствениците им. Те са отгледани като другари за будистките монаси и са били отлични кучета пазачи за номадските овцевъди на високо плато. В наши дни с привързаните си и отпуснати личности те правят популярни семейни домашни любимци.

Преглед на породата

Група: Non-Спортинг

Височина: 14 до 17 инча

Тегло: 18 до 30 паунда (най-често 20 до 24 паунда)

Палто: Мек и вълнен подкосъм и плътен, дълъг и фин топ лак

Цвят на козината: Широка гама от цветове, единични цветове и смесени шарки са често срещани

Продължителност на живота: 14 до 16 години

Характеристики на тибетския териер

Ниво на привързаност Високо
приятелско отношение Високо
Kid-Friendly среда
Домашни любимци Високо
Нужди от упражнения среда
палавост Високо
Ниво на енергия среда
Trainability Високо
интелигентност Високо
Склонност към кора Високо
Количество хляб ниско

История на тибетския териер

Името им е малко подвеждащо, тъй като тази порода изобщо не е териер. Тибетските териери са получили това име, когато са били въведени в западните страни поради размера им. Те нямат традиционни характеристики на териер.

В родния си Тибет те се наричат ​​Цанг Апсо, което се отнася до техния рошав външен вид. Това плътно палто помогна да ги запазят в студени, планински метеорологични условия.

Тяхната история е дълга и се смята, че те са били въведени за първи път преди 2000 години, в отдалечените хималайски манастири на Тибет.

Будистките монаси ги държаха като придружители, пазачи и като прелести за късмет. Това им спечели и титлата „Светите кучета на Тибет“.

Породата никога не е била продавана в древен Тибет, а по-скоро надарена, за да запази късмета. Те също често са били собственост на номадските стадари, които пътували през суровите равнини на страната. Кучетата помогнаха да защитят стадото и през нощта щяха да седят пред палатките, като пазят стража.

Прочетете също  Припадъци за котки: Причини и лечение

Породата е представена за първи път пред по-широка аудитория, когато английска лекарка Агнес Р. Х. Грейг е надарена кученце от благодарния съпруг на пациент, когото е лекувала. След като успя да се сдобие с друго куче, тя започна развъдна програма още в Европа през 20-те години.

Киноложкият клуб в Обединеното кралство признава породата през 1937 г. и те за първи път са внесени в САЩ през 50-те години. Тибетските териери обаче не бяха признати от АКК до 1973 г..

Нежният и любящ характер на тибетския териер означава, че те продължават да нарастват в популярността си и допринасят за развитието на други популярни породи като Ши-Дзъ и Лхаса Апсо.

Грижа за тибетски териер

Тибетският териер е известен с това, че като цяло е нежна, любяща и дружелюбна порода, която процъфтява в човешката компания.

Те правят отлични семейни домашни любимци, при условие че децата са уважителни и нежни. Обикновено те се разбират добре с други кучета и могат да живеят спокойно с котките, ако въвеждането се прави внимателно.

Тъй като се радват толкова много на компания и обич, тази порода е най-подходяща за домакинство, където някой ще бъде около по-голямата част от деня.

Въпреки че те все още изискват прилично количество ежедневни упражнения и няма да бъдат против да се присъединят към собственика си на приключенски поход, тибетските териери не са супер висока енергия. Те няма да се нуждаят от прекомерно количество упражнения, за да ги стимулират и да не се отегчават. Това също ги прави привлекателен избор за живот в апартаменти.

Тяхната история като пазач означава, че аларменият лай понякога може да бъде проблем. Трябва да имате предвид това и да сте готови да работите върху някакво обучение, ако този навик расте.

Прочетете също  7-те най-подходящи храни за вашата какавида

Тяхната интелигентност и желание за внимание означават, че тибетските териери реагират невероятно добре на положителните методи за подсилване на тренировките, използвайки награди за храна, играчки и обич.

Ще трябва да сте подготвени за интензивен график за отглеждане с тибетски териер. Ако не поддържате подстриганата им коса къса, тя лесно може да се заплете, а те бързо могат да се превърнат в неудобни и трудни за премахване рогозки.

Ще се изисква ежедневно четкане, за да се поддържа козината в добро състояние. Може дори да искате да използвате спрей за детайлизиране, за да помогнете на четката или гребена да се движи по-свободно по козината.

Choja / Гети изображения F8grapher / Гети изображения Manfredxy / Гети изображения

Чести здравословни проблеми

Въпреки че са известни с дълголетието си, тибетските териери, като повечето породи, могат да бъдат предразположени към определени генетични здравословни проблеми.

За да сведете до минимум шанса те да се развият, винаги трябва да търсите уважаван развъдчик, който извършва здравни проверки на бъдещите родители.

Някои от условията, към които могат да бъдат предразположени, включват:

Проблеми с очите: Те включват катаракта, прогресивна атрофия на ретината (PRA) и луксация на обектива.

Дисплазия на тазобедрената става: Това е, когато една или и двете на тазобедрените стави се образуват необичайно. Проблемът е прогресивен и в тежки случаи може да се наложи операция за увеличаване на мобилността и намаляване на нивата на болка.

хипотиреоидизъм: Това е, когато вашето куче има неактивна щитовидна жлеза и това забавя метаболизма им. Симптомите могат да включват наддаване на тегло, загуба на коса, летаргия, проблеми с кожата и дори промени в поведението. Въпреки че в момента няма лек, веднъж диагностициран, той може да бъде ефективно управляван с лекарства.

Луксозна патела: Причинен от изплъзване на капачката на коляното от канала, този проблем може да варира по тежест. В някои случаи може да се случи само от време на време и след това да се върне лесно на мястото си. В най-тежките случаи тя ще остане за постоянно извън канала и ще се нуждае от коригираща операция, за да подобри качеството на живот на кучето.

Прочетете също  Метронидазол за кучета

Диета и хранене

Както при всяко куче, и вие трябва да храните своя тибетски териер с висококачествена диета. Затлъстяването е основен проблем за кучетата в Съединените щати. Гарантирането, че не прехранвате кучето си, особено с нездравословни лакомства и парчета от маса, е от ключово значение за поддържането на здравословно тегло, заедно с добрия режим на упражнения.

Тези кучета са проектирани да процъфтяват в студено време

Професионалисти

  • Привързан и нежен

  • Добре подходящ за живеене в апартаменти

  • Живее добре с уважителни деца и други домашни любимци

Против

  • Високо поддържащ режим на отглеждане

  • Може да бъде склонен към предупредително лаене

  • Най-подходящ за дом, в който някой е през по-голямата част от деня

Къде да осиновим или купиш тибетски териер

Ако имате сърце на кученце от тибетски териер, не пренебрегвайте да направите своите изследвания, за да намерите добър развъдчик. Това ще увеличи шансовете да имате щастливо, добре приспособено и здраво кученце. Той също така гарантира, че не подкрепяте по невнимание жестоката търговия на кученца и мелници.

Добро място за започване на вашето търсене е чрез Клуба на тибетския териер на Америка (TTCA).

Ако искате да предложите дом на заслужило куче в нужда, защо не помислите за осиновяване? TTCA има спасителен комитет или можете да се свържете с местните убежища.

Повече породи кучета и допълнителни изследвания

Ако искате да разберете повече за подобни породи с тибетския териер, ето още няколко предложения:

  • Лхаса Апсо
  • Ши-Дзъ
  • Тибетски спаниел

Когато обмисляте на коя порода да предложите дом, направете си проучвания и разгледайте техния темперамент и нива на активност. Попитайте се честно дали ще бъдете добър мач. Има много прекрасни породи кучета, а не само тибетския териер.

- Advertisement -