Тибетски шпаньол - описание на породата и характер на кучето

Породата кучета на тибетския спаниел, за съжаление, не е запазила достатъчно информация за себе си, което води до генериране на различни видове догадки. Поради факта, че Китай и Тибет търгуваха с кучета, има предположение, че предците на тибетското куче биха могли да бъдат както пекинези, така и кучета Ши-Дзъ. Някои предполагат също, че този спаниел се е появил в резултат на кръстосване на мопс с пекинес.

Тибетски спаниел

История на породата

Настоящите тибетски спаниели дълго време живееха в планините на Тибет при манастирите, където живееха монаси и се провеждаха специални религиозни ритуали. В такива условия, започвайки от VIII в. Сл. Н. Е., Тези кучета са живели. Те заемали специално място в манастира и никой дори не се замислял как да ги кръстоса с други породи.

Именно 8-ми век изследователите свързват с първото споменаване на този тип кучета. Мнозина гледаха известен филм, наречен Златното момче, в който Еди Мърфи участва. Този филм разказва за това как той се озовал в един от тибетските храмове, който имал определена особеност. Тук беше позволено да се говори, докато златният барабан се въртеше. И според тибетските легенди се е смятало, че този барабан е свирен от тибетски шпаньоли.

Но скоро законите се промениха и тази традиция остана в миналото. На тези кучета беше разрешено да се избират само на територията на храма, но при избора на индивиди за разплод беше направен доста строг подбор. Следователно този представител на вида се появява по европейските земи едва през 19 век.

Първите представители във Великобритания се появяват едва през 1905 г., но разпространението на животни досега е приключило. И едва в средата на века тибетският шпаньол започна активно да се разпространява и затова това куче стана популярно.

Въпреки представените по-горе факти, все още има спорове относно произхода на породата. За това как са изглеждали кучетата по-рано и кой точно е бил предците им, не се знае. И всичко това се случи поради факта, че Тибет и Китай, както вече беше отбелязано, активно се занимаваха с продажбата на определени видове кучета, които биха могли да бъдат предците на съвременния тибетски.

Всеки, който не е много запознат с тази порода, вероятно виждайки на улицата представител на този вид, ще си помисли, че това е пекинес. Никой не спори, че тези две прекрасни породи са много сходни помежду си. Но все пак, ако се вгледате внимателно, тибетският представител има значителни разлики.

Това куче е малко по-високо от неговия роднина, а също и забележимо по-голямо. А неговите черти на лицето са по-правилни и по-лесни за разграничаване.

Описание на стандартите

Представителят на тази порода има свои собствени стандарти, които я отличават от другите кучета:

Стандарти за тибетски спаниел

  1. Тези домашни любимци са с доста малък ръст и средната им височина не надвишава 24-26 cm.
  2. Средното тегло на възрастен тибетски спаниел достига 4-7 килограма.
  3. Ако погледнете кучето като цяло, ще забележите, че тялото му е леко удължено.
  4. Главата е малка, но е пропорционална на тялото.
  5. Черепът на животното е леко изпъкнал, а самата муцуна е къса, но въпреки такова сплескване, няма гънки по него.
  6. Завойът от муцуната към челото изобщо не е изразителен.
  7. Очите на тибетско куче са доста изразителни, с овална форма. Ако погледнете в пълен изглед, можете да видите, че те са поставени далеч. Самите очи са тъмни на цвят, често тъмно кафяви. Въпреки факта, че очите са изразителни, но те не трябва да бъдат изпъкнали, защото по стандарта такива представители не се приемат.
  8. Долната челюст е леко удължена, но не трябва да се виждат зъби, устата е затворена.
  9. По стандарт носът на шпаньола трябва да е тъмен, но в идеалния случай черен.
  10. Ушите са на върха на главата и са изцяло покрити с вълна, а краищата им са увиснали.
  11. Въпреки факта, че крайниците, както отзад, така и отпред, са доста къси, изглеждат силни и мускулите им са добре развити.
  12. Самите крака са като зайци.
  13. Тялото е леко изпънато, а гърбът е равномерен.
  14. Опашката е пухкава и има формата на пръстен, и е разположена доста високо.
  15. Козината е копринена на пипане, а дължината й е средна.
  16. Ако говорим за цвета на животното, тогава няма единен стандарт, той може да бъде различен.

Считам за най-голямо достойнство на представителя на тази порода е гладка и копринена коса. Но освен това, козината на тибетския шпаньол има доста гъст подкосъм. В областта на шията на домашния любимец можете да видите, че козината е малко по-дълга и поради това създава впечатление за яка, която придава на кучето солиден вид. По тази яка можете да разберете дали е женска или мъжка. В последното козината е много по-дебела и по-дълга. А краката са покрити с по-къса коса, която е в съседство с тялото на животното.

Характер на тибетски спаниел

Кучетата от тази порода са предназначени да живеят в любящо семейство в къща или апартамент. Тези животни са много верни и предани, така че могат да станат добър спътник в продължение на много години.

Характер на тибетски спаниел

Тези малки животни често се възприемат като декоративни, но всъщност спаниелите са доста умни и умни кучета.

Въпреки отношението си към собствениците, те всъщност не се доверяват на непознати. За това те са много внимателни към собствениците си и към защитата на дома си. Разбира се, като се има предвид размерът на този домашен любимец, той не може да навреди много, ако нападател влезе в апартамент или къща, но тибетският шпаньол ще уведоми на семейството си силно.

Тези животни са напълно лишени от всякаква агресия, те са много любящи, когато става въпрос за членове на семейството. В допълнение, тези домашни любимци винаги са пълни с енергия, така че се нуждаят от постоянна активност.

Ако говорим за обучение, тогава тези кучета са доста податливи и лесно учат команди. Но все пак те не са толкова прости, колкото изглеждат, защото между отборите те могат да решат независимо кой е най-добрият начин за тях да действат в дадена ситуация. За да направите връзката на собственика с домашния любимец прекрасна, трябва да му дадете любов и разбиране. Защото шпаньолът е доста страховито куче, което не обича разговорите с команден тон. Той предпочита свободата на избора, затова доста често демонстрират своето мнение, отношението си.

В допълнение към тези характеристики домашният любимец има нужда от лично пространство и свобода. Ако започнете да ги ограничавате в пространството, тогава това може да повлияе не само на настроението им, но и на здравето като цяло.

Тези домашни любимци са физически слаби в сравнение с други кучета. И затова те изобщо не са предназначени да организират битки. Въпреки че, когато са в опасност, те ще успеят поне да изплашат противника със своя лай. Също така си струва да се отбележи, че тази порода е различна по това, че нейните представители не лаят без причина.

Грижи за домашни любимци

Спаниелите от Тибет се нуждаят от специални грижи. И всичко това, защото здравето им не е толкова добро, колкото бихме искали. Затова си струва периодично да завеждате домашния си любимец на ветеринар за преглед. Най-често кучето страда от опорно-двигателния апарат, така че си струва да му обърнете повече внимание. И освен това си струва да проверите сърдечно-съдовата и дихателната системи.

Но и ако говорим за грижите, които могат да се осигурят без помощта на специалисти, тогава това включва грижата за вълна, нокти, уши и очи. За съжаление, тази порода страда от ушни заболявания. За да сведете до минимум появата на проблеми, струва си да се грижите за тях и да премахнете сярата с памучен тампон.Тези действия трябва да се правят веднъж седмично и няма да е по-лошо, ако този процес се появява по-често. По същия начин си струва да наблюдавате очите на домашния любимец.

Ако спаниелът живее в града, тогава при ходене ноктите му се смилат на асфалта, а ако домашният любимец живее извън града, тогава ноктите трябва да се режат независимо.

Козината на тибетско куче е най-голямото му предимство и за да може той да запази девствения си красив външен вид, е необходимо да го наблюдавате: срешете го и го храните с качествена храна.

Тези кучета са доста активни, така че трябва да сте сигурни, че разпръскват енергията си, особено ако кучето живее в апартамент. За да бъдат домашните любимци винаги здрави и щастливи, техните нужди трябва да се вземат предвид:

  1. Тибетските спаниели се нуждаят от ежедневни активни разходки.
  2. Активните разходки трябва да включват бягане и игра с домашния любимец.
  3. Не си струва да освобождавате вашия домашен любимец от каишката, защото той, почувствайки свобода, може да започне да лае по минувачите и да блокира преминаването им.

Функции за захранване

Както в живота на други домашни любимци, храненето в живота на тибетски шпаньол играе важна роля. Общото състояние на животното зависи от правилността на диетата.

Характеристики на храненето на тибетския спаниел

Първото нещо, което трябва да се изключи от диетата на кучето, са пържени храни, пушени храни и сладкиши. Същото се отнася и за употребата на сол, както и зеленчуци и други продукти, които съдържат висок процент нишесте. Употребата на тестени изделия и макаронени изделия е противопоказана за спаниела.

Основата на диетата на животното трябва да бъде месото. И трябва да е немазна. За тибетския спаниел е подходящо телешко с пилешко и говеждо месо.

Спаниелите се съветват да ядат извара, както и кефир или натурално кисело мляко. Понякога в инфекциозни периоди можете да добавите лъжица мед към изварата, защото тази съставка ще помогне за укрепване на имунната система.

обучение

За да протича безпроблемно обучение в екип, трябва да изградите отношения с вашия домашен любимец на базата на любовта и уважението. Тогава кучето ще се подчини изцяло и ще направи каквото е необходимо. Ако тибетското куче се чувства равнопоставено, то с радост ще изпълнява всяка команда и ще овладее дори най-сложната програма. За куче от тази порода си струва да използвате похвали, тогава ще бъде по-подкрепително.

Но ако собственикът не е много опитен и използва методи на обучение, които са неприемливи за този тип, тогава обучението няма да даде плод. За да спечели благоразположението на куче, човек ще трябва да работи усилено. По-добре е, ако това не се случи в зряла възраст, защото тогава това е почти невъзможно да се направи.

Обучението може да започне, когато шпаньолът е кученце. Тогава той ще може да овладее програмата за много кратко време. Но изучаването на нови неща винаги е необходимо, така че домашният любимец да не загуби способностите си. Въпреки че имат висок интелект, но уменията им могат да се сбъднат.

Не си струва да се притеснявате за социализацията на тибетския шпаньол, защото те се разбират с хората толкова лесно и просто.

Видео: порода тибетски спаниели кучета

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт