« Car »
Cheap Used cars Sofia Bulgaria good price
« SUV »
Buy cheap SUV Sofia Bulgaria Bomiauto
« VAN »
Cheap used VAN's Sofia Bomiauto
« Truck »
Used trucks Bulgaria cheap price
« Bike »
Used motorsickle low price Sofia

Чревните паразити по кучетата

Животните се заразяват по различни начини: директно с яйца или ларви през устата, поглъщайки носителя на заразата като мишки, бълхи, птици, сурово месо или вътрешности, различни неща от улицата, замърсени с изпражнения на други животни, по време на бременността, чрез млякото при кърмене или през кожата.

Хората се заразяват през устата когато слагат в устата различни предмети, при целуване на кучето, при недостатъчно често миене на ръцете и рядко през кожата.

Паразитите са силно разпространени, много повече отколкото предполагате!
Най-разпространените и най-опасни паразитни червеи при кучето живеят в различни отдели на храносмилателната им система. Изключително е важно е да се знае, че наличието на паразити в организма на кучето в повечето случаи не се проявява чрез каквито и да е клинични симптоми. Разпространението на яйцата и червеите чрез заразени животни е заплаха за здравето на домашния ви любимец и огромен риск за вас.

Редовната профилактика и обезпаразитяване са абсолютно задължителни за всички животни живеещи около нас. Те се планират от вашия ветеринарен лекар според възрастта, физиологичния статус на вашето животно и условията на околната среда, която то обитава и ред други фактори.

Глисти
Много често срещани паразити при месоядните животни. Кръгли червеи от различни видове и форми принадлежат към тази група. Зрелите паразити отделят 200 000 яйца на ден, които попадат в околната среда и са потенциална опасност за всички останали животни! Признаци, които подсказват опаразитяване с кръгли червеи: дъх, с мирис на ацетон, подут стомах, нервни признаци при малките кученца. Хората се явяват междинни гостоприемници за паразитите. Ларвите могат да причинят силно увреждане на вътрешните органи. Повечето случаи са при малки деца 2-4 годишни, най-често при недостатъчна хигиена, но могат да се проявят и при възрастни хора. Яйцата, погълнати от нас са невидими с просто око. Те се излюпват в червата. При придвижването си ларвите разрушават тъканите. Могат да мигрират напр. в белите дробове на човека и да предизвикат неподдаваща се на лечение с медикаменти кашлица, в очите да доведат до ослепяване, а в кожата-до възпаление, съпроводено със силен сърбеж и зачервяване.

Трихуриди
Въпреки, че не са опасни за хората, често се срещат при кучетата и могат да причинят загуба на тегло и периодично повтаряща се диария.


Тении
Възрастните тении живеят в тънките черва на месоядните животни. Те не предизвикват поява на клинични признаци. Вредата от тениите се проявява, когато техните ларви преминават през междинните гостоприемници-животни и човек. Едни от най-активно участващите гостоприемници в цикъла на тениите са бълхите, въшките и гризачите. От гледна точка на човешкото здраве най-опасната е най-трудна за лечение последица от тенията е Echinococcus granulosus /Ехинококов мехур/. Възрастните червеи живеят в тънките черва на животното и отделят членчета с размер 3-6 мм, с които се разпространяват яйца в околната среда. Те могат да попаднат и в хората и да се развият до ларви. Ларвите пробиват чревната стена и с кръвообръщението достигат до черния дроб, белите дробове, мозъка или бъбреците. Жизнеспособната ларва произвежда голям брой пълни с течност мехурчета, т.нар. хидратни цисти /ехинококови мехури/, които растат бавно с години. С течение на времето започват да се проявяват клинични симптоми и може да се стигне дори до смърт, в резултат на драстична промяна във функцията на органите.

Какво е важно да знаем:

Профилактика и лечение

1. Не хранете домашните си любимци със сурово месо и вътрешности!
2. Обърнете внимание на личната хигиена-често и старателно измиване на ръцете, плодовете и зеленчуците.
3. Обезпаразитяване на домашните любимци редовно срещу бълхи целогодишно. Разпространението на бълхите няма сезонен характер!

Обезпаразитяване с таблетки

1. Бременни-обезпаразитяване 2-3 седмици преди раждането и след това на всеки 2-3 седмици, заедно с малките кученца до отбиването им.
2. Малки кученца и котенца-първоначално на 2-3 седмична възраст, както и на всеки 2-3 седмици до отбиването им. До навършване на една година-всеки месец.
3. Възрастни-на 2 месеца.


Желателно ако притежавате, каквото и да е домашно животно редовно да се консултирате с вашия ветеринар и да спазвате неговите указания и предписания, за да се избегнат непредвидени последствия от заразяване на семейството ви с подобни коварни и трудни за лечение паразитни заболявания!


Взето от Moskow Watchdog blog



 Автомобили втора употреба

Автомобил, известен още като кола е безрелсово моторно превозно средство (МПС) с повече от две колела, предназначено за превоз на пътници или товари. Целият автомобилен пазар в България е съсредоточен в автокъщи в София и Дупница. Двата града са водещи в бизнеса с търговия на автомобили нов внос от чужбина. Най-предпочитани марки коли са Hyundai, Honda, Audi, BMW, Mercedes, Opel, Seat, Peugeot, Citroen, Kia, Ford. Приток на купувачи на коли се наблюдава от Сърбия и много български автомобилни сайтове предлагат информация за своя автосалон и обяви за автомобили на сръбски език за улеснение на купувачите.


Bansko ski resort имоти продава къщаПродава изгодно парцел в Банско